Fabula

00-ForsideRollespillet Fabula er skrevet av hovedlederen for Sommerspillet; Tomas HV Mørkrid. Fabula er spesielt utviklet for spilling med barn og ungdom, men har forlengst vist sin verdi som spillmetode for hvemsomhelst.
* * *
Fabula startet på Lakkegata SFO i 1995. En utgave av spillet ble gitt ut av Cappelen forlag i 1999. Utviklingen av Fabula har fortsatt uten avbrudd siden. Det er nå et gjennomarbeidet rollespill med en rik fantasiverden, og en sterk metode for godt samspill. Det er rett og slett en av de beste og mest innovative klassiske spillmetoder som finnes i dag.
*
Fabula er et «dialogbasert rollespill». Det har en velprøvd metode for å improvisere frem en dramatisk vev som kan inneholde de forskjelligste temaer og konflikter.
Spillerne styrer hovedrollene i dramaet. De er fri til å snakke for rollene og bestemmer selv hva rollene vil gjøre når de møter utfordringer. De møter utfordringene sammen, og løser dem vanligvis i samarbeid.
T20BRollenes ord og handlinger påvirker hva som skjer, men det gjør også terningen. Vi bruker terningen for å avgjøre konflikter, og den kan gi konsekvenser ingen hadde spådd på forhånd. Både spillere og leder kan bli tatt på senga av det som skjer, og må følge det terningen bestemmer. Det kan gå bra, og det kan gå skikkelig ille, men uansett spiller vi videre til vi vet hva slutten blir …
*
Verbale rollespill som Fabula er veldig stimulerende. Det er topp øving i sosiale evner, samfunnsforståelse, logikk, tallbehandling, lesing og skriving, og muntlig kommunikasjon.
*
Barn som spiller med voksne ledere får god øvelse i etiske problemstillinger. De møter krevende utfordringer, og når de tar valg for rollene sine opplever de at lederne gir troverdige konsekvenser av valgene. De ser konsekvensene gjennom øynene til si eiga rolle, og det gjør inntrykk. Dette er engasjerende for unge mennesker. Det oppleves som både spennende og morsomt, og er samtidig særdeles lærerikt.
*

Jenter og gutter er like engasjerte.

Jenter og gutter er like engasjerte.

Hva folk har sagt om Fabula:

– «Jeg har helt hjertebank» – gutt på Vinderen, etter et eventyr med skumle troll, 1998
– «Jess! Jess! Jess!» – ei gruppe jenter etter å ha nedkjempet den kvinnefiendtlige baron Nastil, 2000
–  «Jeg ante ikke at rollespill kunne være så … sterkt!» – ung kvinne etter krigs-scenario på spillfestivalen Arcon, 2002
– «Tusen takk! Fabula forandret livet mitt! Det har gitt meg så mye …» – ung mann som møtte Fabula som tiåring, og traff igjen spillederen sin ti år seinere, på en spillfestival i 2007.
«Vennene mine fortalte hvor bra Fabula er, så jeg må jo bare prøve det siden jeg elsker rolle spill!» – venn av deltagere på Sommerspillet 2011
*
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: